Shashi Tharoor: Bookless in Baghdad


En författare i FN-högkvarteret
av Tomas Löfström

Shashi Tharoor, född 1956, uppvuxen i Kerala, Mumbai, Calcutta, New Delhi och USA, är inte bara en av Indiens främsta diplomater, numera en av Kofi Annans undersekreterare i FN-högkvarteret i New York (nämnd som tänkbar efterträdare). Han är också en av de intressantaste indisk-engelska författarna i den grupp som slog igenom mot 1980-talets slut.

Han debuterade med en roman baserad på Mahabharata, The Great Indian Novel, 1989. Efter en novellsamling och ytterligare ett par romaner kom, lagom till Indiens femtioårsjubileum 1997, India: From Midnight to the Millenium, följd av Nehru-biografin The Invention of India.

Tharoor medverkar flitigt som essäist och kolumnist i The Hindu, New York Times och Newsweek och nu har han samlat ett par dussin texter med litteratur som minsta gemensamma nämnare i samlingsvolymen Bookless in Baghdad.

Den spänner över ett brett register, från betraktelser av barndomens läsning av Fem-böckerna till diskurser om "globalisering och mänsklig fantasi" (ett föredrag vid Litteraturfestivalen i Berlin 2003). Titelessän är en dagboksanteckning från Bagdads bokhandelsbasar Al Mutanabi; i en annan resebagatell följer han Orwells spår till Huesca i Spanien. Han kåserar elegant om diplomater i litteraturen och om författare som Pusjkin, Churchill, Wodehouse och Le Carré. Mer engagerat, och engagerande, blir det när han tar sig an indiska kollegor som den anglofierade Nirad Chaudhuri (som han inte gillar), R K Narayan (överreklamerad, skriver dålig engelska), Naipaul (han borde lyssnat bättre på sin pappas råd: "Skriv sympatiskt!") och Rushdie (som, konstaterar Tharoor, "smugglade en hel värld förbi den engelska litteraturens immigrationsmyndigheter").

Han berättar också om studietiden på St. Stephen’s College i Delhi som fostrat så många av de indisk-engelska författarna, och om en indisk författarresa till Frankrike år 2002 tillsammans med tjugo framstående kollegor, från de gamla trotjänarna Mahasweta Devi och Nirmal Verma till unga kvinnliga stjärnskott som hindiförfattaren Alka Saraogi och Bama (dalitförfattare, skriver på tamil).

Kanske skroderar han lite väl vidlyftigt om sina egna böcker men det är också den enda anmärkningen jag har att anföra om denna mycket läsvärda bok.


TOMAS LÖFSTRÖM 2006


Shashi Tharoor: Bookless in Baghdad. Reflections on Writing and Writers, Arcade Publishing, New York 2005Indiska bokrecensioner | Indiska Biblioteket | Indiensidan | Transit/Tomas Löfström