Krishna Sobti (biografi)


Krishna Sobti
av Tomas Löfström

Krishna Sobti föddes 1925 i en by i västra Punjab, numera i Pakistan. Efter studier i Shimla, Lahore och Delhi arbetade hon några år efter Indiens delning och självständigheten 1947 som guvernant hos en maharja och därefter som rektor för en skola i New Delhi. På 50-talet fick hon anställning inom utbildningsdepartementet i New Delhi. Längre fram har hon bland annat undervisat i hindi på olika indiska universitet. Hon är bosatt i New Delhi men tillbringar somrarna i Shimla i de nordindiska bergstrakterna.

Krishna Sobti, som skriver på hindi, slog igenom som författare med romanen "Mitro Marjani" 1968. Den följdes längra fram av "Zindaginama" (1979) och "Ai Ladki" (1991), två romaner med självbiografisk bakgrund som befäst hennes ställning som en av de tongivande nutida författarna på hindi. Hon har belönats med åtskilliga litterära priser i Indien men har först på senare år börjat översättas till engelska.

Hon skriver livfullt och kritiskt om Indiens moderna historia - inte minst om "the Partition", delningen av Indien 1947 - men också om familjeförhållanden och kärleksrelationer i "den lilla världen", så till exempel i den självbiografiskt präglade kortromanen "Ai ladki" (svensk översättning "Lyssna min dotter", Tranan 2001) som handlar om förhållandet mor-dotter och om mötet med döden.

Krishna Sobti vägrar inordna sig i förutbestämda fack, vare sig det gäller litteratur eller politik. Hennes romaner och noveller är - delvis i protest mot hinduhögerns litterära renlighetskrav - språkligt nydanande med inslag av myter och folklig punjabi-jargong i hinditexten.


Tomas Löfström

Indiska bokrecensioner | Indiska Biblioteket | Indiensidan | Transit/Tomas Löfström