I Allan Sealy: The Brainfever Bird


Pest och kärlek i Delhi
av Tomas Löfström


I Allan Sealy är en av de intressantaste av de indisk-engelska författare som framträdde i slutet av 80-talet. Men han har inte fått det stora internationella genombrott han vore värd. Möjligen beror det på att han haft svårt att hitta en form för sitt berättande; i varje ny bok har han prövat en ny genre.

Debutromanen "Trotter Nama" var sålunda en diger historisk släktkrönika, "Hero" en underhållningssåpa från Bollywoods filmvärld och "The Everest Hotel" en poetisk berättelse om excentriska inhysningar på ett ålderdomshem i Himalaya.

Nu överraskar han igen. "The Brainfever Bird", den nya romanen, är en mörk, romantisk kärlekshistoria som utspelar sig mot bakgrund av en oklar thrillerintrig. Spelplats: S:t Petersburg och Delhi.

Lev Repin har ett förlutet som vetenskapsman på "Biosecuritat" i Moskva, där han forskat om virus och bakterier för militära ändamål. Efter Sovjetunionens sammanbrott hankar han sig fram som chaufför på indiska konsulatet i S:t Petersburg, där han bor med hustrun Alla och sonen Alexander som umgås i nazistiska huligangäng. I hopp om att kunna sälja hemlig information och kanske få anställning som forskare reser Lev till Indien.

Men Aeroflot-planet har knappt hunnit landa i New Delhi innan han blir utsatt för ett rånöverfall och förlorar dokumentportföljen. Ensam och utlämnad i den okända staden möter han Maya, en vacker kvinna som brutit med föräldrar och klassbakgrund och lever i en taklägenhet i Old Delhi tillsammans med sina marionettdockor och, då och då, vännen Morgan, nyhetsuppläsare på TV. Lev och Maya inleder en passionerad kärleksrelation.

Men Maya blir sjuk. En pestepidemi bryter ut. Folk flyr från Delhi, rykten fortplantas genom gränderna. Kan Lev vara upphov till smittan? Varför förföljs och bevakas han? Var rånöverfallet bara en slump? Vilken roll spelar Mayas far, polischefen Jain?

Historien mörknar och tätnar. Lev attackeras av okända män. Men kanske, tänker Maya, är det henne man vill straffa, på grund av hennes provocerande frigjordhet och förbjudna kärlek.

"The Brainfever Bird" är inte en roman man genast sluter till sitt hjärta. Upptakten är pinsamt pretentiös, thrillerintrigen alltför oartikulerad och den ryska miljön fragmentarisk och stereotyp. Först när berättelsen flyttas från S:t Petersburg till Delhi, från den vita staden till den röda, får den liv. Där, i kvarteren mellan Delhi Gate och Chandni Chowk, rör sig Sealy med en annan lätthet; plötsligt lyfter texten som en pappersdrake över Red Fort.

I skildringen av Mayas tillvaro, i porträttet av den misantropiske barberaren Laiq med sin (och boktitelns) burfågel, i inslagen om docktillverkning och urdupoesi, matlagning och gatumiljöer, känner jag med rysningar av välbehag igen den grafiska detaljskärpa och stilistiska skicklighet som präglade "The Everest Hotel", Sealys hittills bästa bok.


Tomas Löfström 2004


I Allan Sealy, The Brainfever Bird. Picador India, 2003.


Indiska bokrecensioner | Indiska Biblioteket | Indiensidan | Transit/Tomas Löfström