ÖSTERLEN


ÖSTERLEN ÄR SOM DE FLESTA VET identiskt med sydöstra hörnet av Skåne, ett skiftande kulturlandskap med böljande kullar, åkermark, stränder och hav, från Maglehem och Ravlunda i norr till Kåseberga och Hammars backar i söder, med kustens pärlband av fiskelägen och med Simrishamn som huvudstad.


Kaospiloter, kulturfestivaler och öppna landskap
Vad är Österlen? En personlig beskrivning av landskapet, kulturen och samhällsutvecklingen. Från segelfartygens tid till nuet med turism och kulturproduktion som ny basnäring.

Tio österlenska måsten.

Tomas Löfström rekommenderar: smultronställen bortom allfarvägarna. Tio-i-topp-lista med udda sevärdheter du inte får missa!.

Liten österlensk encyklopedi
Sydöstra Skåne från A till Ö. Ett uppslagsverk under arbete.

Provins med poetiska förtecken
Österlen i litteraturen: från Linn(c) till Lundell. En översikt över den litterära provinsen Österlen, från 1700-talet och framåt. Hembygdspoeter som Theodor Tufvesson, främlingar som passerat förbi (Strindberg m fl) och invandrare som slagit sig ner (som Klas Östergren). Texten baseras på Tomas Löfströms inledning i antologin Österlen - landskapet i litteraturen (Artograf 2002).

Konstnärernas Österlen
Det var konstnärerna som upptäckte Österlen. I seklets början kom friluftsmålarna hit och ställde upp sina stafflier i fiskelägenas strädden och ute i det öppna landskapet och målade Bilden Av Österlen. Tomas Löfström berättar historien om hur det gick till och målar porträtt av österlenkonstnärerna.

Gästhus på Österlen

Mellan Kivik och Simrishamn, med ett par kilometer till havet och Stenshuvuds nationalpark, ligger gården Grönalund. Det gamla hönshuset är ombyggt till modernt gästhus. Hyr det en sommarvecka, eller varför inte på våren när fruktträden blommar, eller på hösten när äpplena mognar och vattnet i Östersjön äntligen blir badbart.

Österlenska länkar
Österlen på internet. Här hittar du länkar till lite av varje.

 


"Ett känsligt porträtt av ett älskat landskap."

Köp Tomas Löfströms klassiska bok PÅ ÖSTERLEN!

Säljs just nu till specialpris i Butiken!


 

Tidskriften PÅ ÖSTERLEN (som bara har namnet gemensamt med boken ovan) utkommer med 6 nr/år: reportage och betraktelser i tid och rum, historiska bakgrunder och nutida kalendarier, allt med tonvikt på kultur och litteratur. Prenumerera för 150 kr/år.

 


 

Förstasidan/tr@nsit | Biblioteket | Arkivet | Skrivbordet | Författaren | The Writer | Indien | Österlen | Caf(c) Kosmopolit | Butiken | Kontoret