R K Narayan: Tidens tecken


Indisk småstad
av Tomas Löfström

Staden Malgudi återfinns inte på någon karta. Däremot har den förevigats i en rad romaner av den indiske (engelskspråkige) författaren R K Narayan, född 1907 i Madras. Mot bakgrund av slumrande indisk småstadsidyll skildrar Narayan, en sorts indisk Tjechov, sina antihjältar med ömsint ironi. Som till exempel i "Skyltmålaren" (1976).

Raman, som lever ensam tillsammans med sin faster, förser Malgudis butiksinnehavare och hantverkare med reklamskyltar. Hans cirklar rubbas när han lär känna Daisy, en modern ung kvinna, sexualupplysare och propagandist för barnbegränsning. Motvilligt åtar sig Raman uppdraget att måla ett antal skyltar med texten "Vi är två, låt två vara nog, begränsa din familj!" Samtidigt blir han förälskad i Daisy.

I romanen om deras "omöjliga" kärlek koncentreras motsättningen mellan nya västerländska moralattityder och det gamla Indien med traditionella sedvänjor och religiösa föreställningar. Det är en tragikomisk berättelse som ger goda inblickar i den indiska medelklassens stadsmiljö - "uppfylld av banal rutin och ruvande melankoli", som Artur Lundkvist uttryckte det i sitt förord till den svenska utgåvan av en av Narayans tidigare Malgudi-romaner, "Läraren och hans hustru" (1953).

"Skyltmålaren" gavs ut av Rabén & Sjögren 1980, i utmärkt översättning av Lennart och Inga-Britt Edberg. Nu ges den ut igen, vilket är tacknämligt. Men varför bokens titel ändrats till "Tidens tecken" begriper jag inte. Det kan väl ändå inte vara för att folk ska köpa den i tron att det rör sig om en ny bok av Narayan?


© Tomas Löfström 1992


R K Narayan: Tidens tecken. Sv övers Lennart och Inga-Britt Edberg, Rabén & Sjögren, 1992.
Indiska bokrecensioner | Indiska Biblioteket | Indiensidan | Transit/Tomas Löfström