R K Narayan (biografi)


R K Narayan
av Tomas Löfström

R K (Rasipuram Krishnaswamy) Narayan (1906-2001) är en av Indiens främsta och mest älskade författare. Han är också en av de engelskspråkiga, västerländskt påverkade indiska berättare som tidigast uppmärksammades i Europa.

Han växte upp i Madras där han också arbetat som journalist, liksom i Mysore där han varit bosatt större delen av sitt liv. Under många år medarbetade han som krönikör i The Hindu, en ledande dagstidning. Han startade tidningen Indian Thought och förlaget med samma namn. I slutet av sitt liv bodde han åter i Madras.

Narayan debuterade 1935 - genom förmedling av Graham Greene - på ett engelskt bokförlag med romanen "Swami and Friends", den första i en lång rad populära böcker som på en okonstlad men nyanserad prosa och med lågmäld ironi skildrar medelklasslivet och vardagens absurditeter i den fiktiva men typiska indiska småstaden Malgudi.

Det egentliga genombrottet skedde dock först tio år senare med "Läraren och hans hustru" (1945, "The English Teacher"), Narayans mest självbiografiska och personligt färgade roman, skriven strax efter hans hustrus bortgång.

Böckerna om Malgudi omfattar ett drygt dussin titlar, däribland "Guiden" (1958, "The Guide"), som handlar om en man som av misstag blir betraktad som helig vishetslärare, och "Skyltmålaren" (1976, "The Painter of Signs"), en ömsint beskrivning av relationen mellan den traditionelle skyltmålaren Raman och den moderna och frigjorda barnbegränsningspropagandisten Daisy. Den sista Malgudi-romanen,"The World of Nagaraj", kom 1990.

R K Narayan har också skrivit flera novell- och essäsamlingar, ett par reseskildringar och en memoarbok. Därtill har han utgivit indiska sagor och myter i bearbetning, bland annat Mahabharata och Ramayana.


Tomas Löfström


Böcker på svenska av R K Narayan:
Läraren och hans hustru. 1953. Övers Karin de Laval.
Guiden. 1959.
Skyltmålaren. 1980. Övers Lennart och Inga-Britt Edberg.
Tidens tecken. 1992. Ny utgåva av Skyltmålaren.
Indiska bokrecensioner | Indiska Biblioteket | Indiensidan | Transit/Tomas Löfström