HANIF KUREISHI: Förorternas Buddha


På drift i indiskt London
av Tomas Löfström

Buddhan i Hanif Kureishis roman Förorternas Buddha är en lägre brittisk tjänsteman född i Indien som förvånar sin omgivning och sig själv genom att plötsligt framträda som andlig guru, överge sin engelska fru och sina barn och flytta med statusjägaren Eva från Londons södra förorter till det betydligt häftigare West Kensington.

Det är hans son, den inledningsvis sjuttonårige Karim, som fascinerat följande i faderns spår berättar historien. Det är också han som är dess hjälte, eller anti-hjälte: en i likhet med författaren halvindisk lägre medelklasskille som utforskar en värld av intellektuellt snobberi och sexuella experiment, rasism och klassmotsättningar, och lyckas ta det mesta med en klackspark.

Men kring honom, i detta 60- och 70-talets London, vars subkulturer tecknas med stor säkerhet, vimlar ett fantastiskt persongalleri, alltifrån den androgyna punkstjärnan Charlie Hero till den fetlagde Conan Doyle-läsaren Changez, som importeras från Bombay för att gifta sig med den högutbildade revolutionära feministen Jamila vars far, den hunsade speceributiksinnehavaren Anwar, i sann Gandhi-stil hungerstrejkat så gott som till döds för att tvinga sin dotter att godta det motbjudande arrangemanget.

Det är delvis samma miljö som i Satansverserna men karikerad på ett annat sätt, utan Rushdies mytiskt kraftfulla epik. Kureishi, som tidigare skrivit dramatik och filmmanus, står nog egentligen närmare en författare som Kerouac, för övrigt en av Karims husgudar.

Förorternas Buddha är en sorts På drift överflyttad till ett sentida London med indiska förtecken. Den är liksom På drift både utvecklingsroman och tidsdokument. Men i stället för Kerouacs andlösa intensitet och seriöst troskyldiga ton excellerar Kureishi i halsbrytande satiriska saltomortaler och lysande komik.

Det är mycket bra, det är träffande och underhållande, men i längden kan det också bli en aning tröttande.

Gunnar Pettersson har genomgående lyckats bra med det bitvis jargongpräglade språket.


Tomas Löfström 1990


Hanif Kureishi: Förorternas Buddha. Svensk översättning Gunnar Pettersson. Norstedts 1990.
Indiska bokrecensioner | Indiska Biblioteket | Indiensidan | Transit/Tomas Löfström