Granta: The Golden Jubilee


Indien: femtio år av frihet
av Tomas Löfström

"När klockan slår tolv i natt, medan världen sover, kommer Indien att vakna till liv och frihet", sa Jawaharlal Nehru i sitt tal inför den konstituerande församlingen i Delhi den 14 augusti 1947.

I "India! The Golden Jubilee", nummer 57 av den förnämliga engelska bok-tidskriften Granta - en samling skönlitterära, journalistiska och essäistiska texter som belyser Indien ur skilda synvinklar - har redaktionen låtit ett antal personer ur olika samhällsskikt berätta om hur de minns den där natten för femtio år sedan, när "klockornas visare möttes som händerna i en respektfull orientalisk hälsning", som Rushdie formulerade det i "Midnattsbarnen".

Vittnesmålen handlar dock, visar det sig, mindre om glädje och förväntan än om fasor och ohyggligheter i samband med delningen, folkomflyttningarna och de blodiga förföjelserna.

Om följderna av detta nationella födelsetrauma berättar Urvashi Butalia i ett utdrag ur en kommande bok, en personlig, rörande och upprörande redogörelse för hur hon söker upp sin försvunne morbror som stannade kvar i Lahore 1947 när resten av familjen flydde till Indien; men försöket att återknyta de avklippta förbindelserna misslyckas.

Motsättningarna mellan muslimer och hinduer har flammat upp på nytt i och med framväxten av den politiserade hindutva-fundamentalismen. I svallvågorna efter hindu-fanatikernas förstörelse av Ayodhya-moskén i december 1992 ägde svåra kraveller rum, bland annat i Bombay, omdöpt till Mumbai av de maktfullkomliga kommunalpolitikerna i hindupartiet Shiv Sena. Världsmetropolen på västkusten skildras i ett kritiskt reportage av den New York-baserade journalisten Suketu Mehta.

Ett av de märkligare bidragen i Granta är signerat Nirad C Chaudhuri. Denne den indiska litteraturens nestor - hundra år i år! - kan se tillbaka på ett långt liv av skrivande, vilket han gör med viss bitterhet; han har aldrig kunnat förlika sig med den indiska självständigheten och lever sedan 1947 i exil i England. En annan författare som varit med länge är den outtröttlige R K Narayan, som bidrar med ännu ett avsnitt ur sin ständigt fortlöpande berättelse om livet i den fiktiva staden Malgudi.

Bland Grantas litterära bidrag i övrigt kan man glädja sig åt ett avsnitt ur en ny roman av den sparsmakade prosaisten Amit Chaudhuri, en berättelse av den alltid läsvärda Anita Desai, dikter av Vikram Seth och Michael Ondaatje och ett kapitel från Arundhati Roys debutroman "The God of Small Things". Därtill ett antal sidor ur V S Naipauls dagbok från Bombay 1975, anteckningarna som låg till grund för storverket "A Wounded Civilization". Andra medverkande i numret är Jan Morris, William Dalrymple, Phillip Knightley och Mark Tully.

Snart kommer Indien att vara världens folkrikaste land. Samtidigt som 40 procent av befolkningen lever under existensminumum har de frisläppta marknadskrafterna resulterat i kraftig ekonomisk tillväxt och medelklassen omfattar idag uppemot 200 miljoner människor. "För första gången kan en någorlunda välsituerad västerländsk besökare känna sig fattig i Indien", konstaterar Granta-redaktören Ian Jack i sin inledning.

Nu håller folklertalet i denna världens största demokrati på att förpassa Kongresspartiet och därmed den bildade politiska eliten till historiens skräpkammare. I dess ställe lyfter man fram ett konglomerat av populistiska ledare som inte längre framställer sig som lärare och folkbildare utan som företrädare för regioner, folkgrupper, kaster: en Laloo Prasad Yadav, korrumperad chefsminister i Bihar, en Bal Thackeray, reaktionär Shiv Sena-supremo i Bombay. (Båda porträtteras i Granta.)

Det är ett det pÅ det hela taget ganska dystert framtidsscenario som frammanas. Men ingen beskrivning av Indien kan vara entydig, och jag fäster mig trots allt vid Suketu Mehtas positiva motbild från Bombay: händerna som sträcks ut från det redan överfulla pendeltåget för att hjälpa fler passagerare att klänga sig fast, oavsett om de är muslimer eller hinduer, brahminer eller kastlösa, rika eller fattiga. "Kom ombord, säger de. Det ordnar sig. We'll adjust."


© Tomas Löfström 1997


India The Golden Jubilee. Granta 1997:57.
Indiska bokrecensioner | Indiska Biblioteket | Indiensidan | Transit/Tomas Löfström