Luhrleden & Cykelleder

 

Här följer de natur-, vandrings-, cykelleder som vi har startat genom Alsterbro, Bäckebo med omnejd.

 

Dessa leder är till för att både lokalbefolkningen och turister ska ha möjlighet att komma ut och röra på sig i en avslappnande miljö. Samtidigt också ha chans att ta del av den historia och de sevärdheter som finns här.

 

Dessa aktiviteter drivs av folk och företag i bygden som i och med leden kan få en möjlighet att dels rusta upp gamla hus för boende och få ett ökat kontaktnät när det kommer nytt folk till trakten, dels själva få en möjlighet att lära känna sin bygd och dess historia och natur.

 

Luhrleden

Luhrleden invigdes söndagen den 22 januari 2006. Invigningen av leden ägde rum på samma veckodag och datum precis 101 år efter att järnvägen invigdes fram till Alsterbro. 

 

Luhrleden är en vandringsled mellan Alsterbro och Sandslätt, cirka 4,5 km, som är iordningställd av föreningen Alsterbro-Bäckebo.nu och den följer till stor del den gamla banvallen efter den nedlagda järnvägslinjen MÅJ. Vid intressanta platser är informationsskyltar uppsatta. Den följer banvallen fram till järnvägsbron över Alsterån för att sedan gör en tur in i skogen förbi dammanläggningen och kraftstationen vid gamla Sandslätts- och Alsterbro möbelfabriksområde. Efter fabriksområdet fortsätter den tillbaka till Alsterbro via banvaktarstugan vid Sandslätt på banvallen. 

 

Cykelleder

Följande tre cykelleder startar alla vid K-macken i Bäckebo. Där kan du köpa häften med vägbeskrivning och historiska fakta om platserna du kommer att besöka på färden. Broschyrerna finns nu även på tyska.

 

Stenaråsen-leden

Denna led är ca 21 km och går genom den övergivna byn Stenaråsen där historien börjar redan på 1600-talet, sen vidare genom Torskemåla, Kolningsmåla och Gräsdal. I Gräsdal kan du se var den så kallade Bäckebo bomben, Hitlers provraket, slog ner.

Pinkare Jaen-leden

Denna 8 km långa tur leder dig genom en rad historiska platser som finns i vår bygd. Med början mot Kyrkslätten som förr var sockens centrum, vidare mot Stenbron, Pinkare Jaens sten, Jonsryd m. m.

 

 

 

 

 

 

 

Järn/Vargleden

En lagom cykeltur på 10 km som tar dig till Balebo, Århultemåla och vidare genom Luvehult där du kan besöka en Varggrop. I detta häfte kan du bland annat läsa om Kalmar läns sista varg.