Sidan gjord av Niklas Hertzman.

S:t Petri kyrkas torn dominerade stadssiluetten redan på 1600-talet. I det avseendet överensstämmer denna bild med den historiska verkligheten. Annars är denna illustration, den mest kända av Einar Bagers bilder, en fantasifull rekonstruktion, första gången publicerad i Sydsvenska Dagbladet den 1 februari 1931.

Einar Bager (1887-1990) var en välkänd Malmöforskare och konstnär. Det var inte mycket han inte visste om det gamla Malmö. Han har donerat hela sin omfattande Malmöforskning till Malmö Stadsarkiv. Många är de guldkorn man kan hitta i Einars samling. För att nämna något, excerpter från domböckerna, avritningar av sigill, avritningar av gamla Malmögårdar (invändigt och utvändigt) mm mm.

I hans samling finns ett hundratal ”familjelappar” över Malmöfamiljer från 1500- och 1600-talet. På dessa lappar har han sammanställt de olika familjerna. Troligen har han använt dem som en sorts hjälp i sin Malmöforskning.

Min tanke är nu att göra dessa ”familjelappar” tillgängliga och nedan hittar du dessa (klicka på trädet). Jag kopplar ihop familjerna där det går.

 

Malmöfamiljer

 

Du kan även titta på en liten förklarande hjälp.

 

Nu är alla lapparna registrerade. Det blev 2625 personer. Det finns säkerligen en del dubbletter, men jag kommer att försöka hitta dessa.

 

Hör gärna av dig med kommentarer och synpunkter.