WACHTELHUND

KORTDRIVANDE-APPORTERANDE-EFTERSÖKSHUND

CARL-HERMANS Kennel

 

Hemsida        Carl-Hermans

Planerade kullar:

 

 

 Carl-Hermans Lindis S50644/2007

     

      Lindis o husse var stolta båda två när de kom hem med rådjur.

far  Ruff S38740/2003

H-B, A-ua, Ög ua

mor  Vivareds Botilda S25600/2004

H-A, A-ua, Ög ua

farfar

BV Tells Tello      

S39901/99    H-A, A-ua

farmor  

Oddianas Awilma

S26797/98  H-ua, A-ua

morfar

Junkerns X:Et

S56018/98    H-A, A-ua

mormor

Carl-Hermans Nirvana

S34482/2000 H-A, A-ua

 HÄLSOSTATUS

 Höfter   A-A
 Armbågar   ua (0)
 Patella   ua
 Ögon  

 

------------------------------------------

Tänkte här ha en liten sida om Lindis utveckling;

Hur hon växer, vikt o höjd, tänder

Vad vi gör, kurser, träning, jakt o utställning

 

   22/8    9 v

  29/8   10 v   5/9     11 v   12/9    12 v   19/9   13 v  26/9    14 v     3/10     15 v    10/10   16 v   17/10   17 v 28/10   20/11   5 mån 14/12 4/1   6,5mån 18/2 8mån   28/5   11 mån 19/6     12 mån 24/10 16 mån
Vikt - kg 5,6 6,4 7,25 7,9 9,0 9,8 10,5 11 11,7 12,3 14,8 16,3   18,2   19,5 20,5
Mankhöjd 27 cm 29 cm 31 cm   34,5 cm 36,5cm   38,5cm 39cm 41 cm 43 cm   46 cm 47 cm 48 cm    
Tänder               4 ft 9ft   4 hörnt            

30 oktober

Jag nu har Lindis också röntgats, i fredags så gjorde vi först en kontroll på patella som var ua och så röntgade vi höfter o armbågar. I dag kom resultatet A, ua. Lite fjärilar var det i magen när jag gick in på Skk avelsdata idag, även om plåtarna såg OK ut så vet man aldrig förrän det är avläst av skk:s veterinärer.

Ja nu är 7 syskon röntgade o friska både fram o bak, håller tummarna för att resten också är det.

Systrarna Lucky-Nova och Låla har nu börjat sitt andra löp, 7 månader emellan.

27 september

Idag har Evelina o Lindis startat en ny karriär, "Barn med hund". Det gick strålande 35-40 ekipage och Evelina kom 6.a, det var nog inte sista gången de ställer upp ihop. GRATTIS EVELINA det gjorde du jättebra, å ganska kul tyckte Lindis.

   

4 juli

  Förstår ni nu att vi tar fel på mor o dotter ibland?

Nu löper Lindis, kanske en förklaring till att hon inte ville springa ordentligt på utställningen i Norge förra helgen, inget riktigt flyt i steget, trots det så fick hon 1:or och på söndag så fick hon även ett Hp så jag får väl vara nöjd.

Juniorklass 9-15 mån, domare Kari Salminen

Något tunn som helhet, prima temperament. Bra huvud kunde haft något mörkare ögon och något kraftigare benstomme. Bra överlinje, välvinklad bak. Mycket bra päls o svans. Visar sej väl.                                                                                                        1:a pris, Kk 2:a Hp

Juniorklass 9-15 mån, domare Svein Bjarne Helgesen

Feminin tik, som ännu behöver tid för att utveckla sej. Välformat huvud som kan utvecklas i nospartiet, bra hals något fattig bröstkorg. Kroppen kan ha mer volym, aningen kort kors. Bra päls, i rörelse kunde hon haft något längre steg bak.                     1:a pris, Kk 1:a

8 juni

Ja nu har vi varit på utställning igen skk; i Vänersborg, Lindis o Låla var med o tävlade i Juniorklass båda fick fin kritik Lindis slutade som 1:a o Låla blev 2:a men båda fick Ck, stolta o glada var deras hussar o mattar.

Juniorklass 9-15 mån, domare Rui Olivera

Utmärkt, 50,5 cm (?)

Vackert huvud, bra kroppshållning. Fin överlinje. Bra kvalitéer och rörelser.                                                                                      1:a pris, Kk 1:a Ck Btkl 2:a

Ja visst är jag stolt över min lilla pärla!

28 maj

I lördags så var vi på SWK;s utställning i Vimmerby, mycket trevligt o jätte många wachtlar. Lindis gjorde debut i officiell klass och det gick jättebra.

Juniorklass 9-15 mår (43 j-tikar), domare: Lilian Jonsson

Mycket god typ, 48 cm

Tilltalande typ med väl utfyllt huvud. Bra uttryck. Utmärkt hals o skuldra, något rak överarm, Bra underlinje. Stark rygg, något långt sluttande kors, utmärkt lårbredd, bra ben o fötter. Rör sej marktrångt bak o instabilt i fronten. Kort i pälsen.                  1:a pris, Kk 4:a

20 april

Nu har även Lissi som var först (20 mars) o Lucky Nova (16 april) löpt.

Bara Lindis o Lystra som ej startat än.

8 april

Här har inte kommit något löp ännu men både Låla o Lea löper

17 januari

Även den 6 jan blev det bra kritik på utställningen, syrran Nova var med även hon fick fin kritik men miljön vid detta jättearrangemang gjorde att hon hade mycket annat att kolla på så det var inte så lätta att visa upp sej. Man får ju inte missa något, det kan ju vara "viktigt"! Hon missade nog också Lindis taktik att ge domaren en puss.

Valpklass 6-9 månader, (2 tikar): Rainer Vuorinen

Vacker valp, mycket bra proportioner. Vackert huvud och överlinje, välutvecklad kropp och mycket fina rörelser. Bästa valp!   1:a Hp BIR

Ja nu var karriären i valpklass avslutad har inte tänkt starta på någon mer utställning förrän i Juniorklass (officiell klass) efter 9 månader, får se om skönheten består, det vet man aldrig. Var i alla fall en kanonstart, uppförandet gladde matte mest.

Sen får jag väl berätta att Lindis hittade på ett nytt sätt att förflytta sej, jag köpte en "tygbur" och hon kom på ett sätt att få den att rulla med henne inuti, hade väl lust att kolla något längre till vänster, så i fortsättningen får den säkras på något sätt!

4 januari 2008

Ja nu är det redan nytt år och förhoppnings vis så har tomten kommit och alla nyårssmällare är över, livet återgår till det normala. Tillväxten har nu stannat av och om en månad så vet vi ungefär hur höga våra "små valpar" blir +/- någon cm.

Igår var vi iväg på den stora utställningen i Göteborg med Låla o Lindis, det var 18 wachtlar med men bara 3 i valpklass tikar. Resultatet var jättebra men fin kritik för båda systrarna och de blev 1 o 2 och båda fick Hp (hederspris).

Valpklass 6-9 månader, (3 tikar): Rony Doedijns

Korrekt valp i storlek, typ o temperament. Vackert huvud med typiskt uttryck, korrekt bett. Tillräckliga vinklar, behöver mer stabilitet i fronten i stående o rörelse, behöver tid för att mogna. Fin pälskvalité,  färg o temperament. Bästa valp!                      1:a Hp BIR

Jätteroligt och den här gången var det jag som visade Lindis själv, Malin ställde Låla som också fick bra kritik, domaren påpekade att båda skulle ha Hp men Lindis vann för att hon visade upp sej bättre när vi sprang. Fina rosetter fick dom båda två som nu pryder väggarna och gör oss ägare lite barnsligt glada.

På söndag är det dax igen då kommer syrran Nova får se vad den domaren tycker om avelsresultatet, utseendemässigt! Miljön på detta jättearrangemang med mer än 2000 hundar, massor av människor och mycket oväsen berörde inte de båda systrarna, det enda som de inte gillade var toalett möjligheterna inte ett grässtrå så långt ögat kunde nå det gällde att ha stor blåsa mm.

8 december

Oj vad tiden går fort, har haft lite krångel med uppdateringen men nu kommer en liten rapport, 5 månader är nu passerade och Lindis ser ut som en liten "vuxen" hund.

Hon har nu i två omgångar haft syrran Låla inneboende i några dagar, de har haft jätte kul och ibland så har jag fått vara "polis" och talat om att nu räcker det. Dessa dagar har ytterligare visat mej att man ska aldrig ha 2 valpar samtidigt, försök att vara roligare om ni kan! Jag kan inte.

Låla är en smäckrare typ än Lindis men döm om min förvåning när jag vägde henne så skilde det inte så mycket, den 29 nov vägde Låla 15,3 kg och var 43 cm, hon är också mer slät i pälsen och har inte "burr" på huvud o ben som Lindis. Ska bli kul att se när de blir vuxna hur de blir som små så var Lindis o Lexius slätast, inte i nuläget.

Söndagen den 2 december var det premiär på utställningsområdet, det började med trappor som inte gick att gå i men envis matte och två vändor så var den "skansen stormad". Folk o hundar är ju inga problem om det inte är jättar i björnstorlek för de är allt lite läbbiga men om man blir riktigt liten så går de ju vidare och allt är ok. Malin o Emelie var med som support, det tyckte Lindis var mysigt. Att få dela sin nyköpta fäll men Emeli 8 mån när hon åt lunch och sölade lite, smakade bra, mums med gröt eller vad som helst!

Valpklass 4-6 månader, (2 tikar): Louise G-Asplund

Trevlig helhet med fina proportioner. Feminint välformat huvud, tillräcklig hals och vinklar fram. Bra bröstkorg o rygg. Normala vinklar bak. Rör sej välbalanserat runt om. Välvisad!             1:a Hp BIR.

Ja det var kul, ska genast erkänna att Malin visade henne för mej, Tackar o bugar. Nu hänger Lindis 2 första rosetter på hallväggen och matte är nöjd med resultatet och framförallt hur det fungerade i miljön, den sociala kompetensen fick godkänt.

I januari så blir det Göteborg o My Dog på Mässan får se hur det går då, några syskon ska komma o konkurrera.

Fortsatt trevlig Advent önskas ER alla.

17 oktober

Nu närmar sej dagen då de är 4 månader och valparna har nu bott lika länge hos er som hos oss, de har ungefär dubblat vikten på den här tiden. I måndags så var vi på vår brukshundsklubb för att få lite träning på andra raser och det gick över förväntan, hon kollade in de som var där och hälsade med en svansviftning utan att bry sej så mycket. Vi tränade på att sitta kvar och sitt kvar med inkallning, det gick bra trots störningen som vi hade runt oss och utan att jag inte stoppade i henne en massa godis, sen tränade vi även några liggövningar.

När de fyllt 4 månader så kan man vara med på inofficiella utställningar det är en bra träning håll gärna uppsikt om det finns någon i er närhet så att de redan som unga får träning även i denna miljö, man brukar få bra hjälp med hur man ska visa hunden och kraven på att de ska kunna är inte stora (inte på husse o matte heller). Det brukar vara brukshundklubbar o olika rasklubbar som ordnar Valputställningar, om ni är intresserade så kan jag se i hundsport åt er om det finns någon i er närhet eller så kan ni kolla i dagspressen.

11 oktober

Nu är våra valpträffar över för säsongen o nu gäller det att ha disciplin o träna själv, vi får väl försöka vara duktiga. Första tanden ramlade den 5 oktober och nu är det fyra som håller på att bytas ut.

20 september

Oj vad tiden går fort, nu är mina små valpisar 3 månader.

Nu är avmaskning o vaccination gjord och man upptäcker att man inte alls hunnit med allt man tänkt göra under den starkaste präglingstiden. Förra lördagen så var vi i Skåne på jaktprov, resa övernattning och provdag gick bra, det var många timmar i bilen men det var inga protester men jätteskönt att komma hem o "bajsa" på egna stället på söndagskväll.

På onsdagskvällarna så är vi på valpträffar o lär lite hyfs i grupp, Låla o Lex är också med det är så kul att få följa de olika individernas utveckling.

1 september

I kväll så har vi gjort den första övningen i att hålla fast, det var riktigt roligt men det tyckte Botilda o Vickie också så de försökte att störa hela tiden, vi får ta mer i morgon om vi är ensamma en stund. Vågen stannade i kväll på 6,8 kg.

31 augusti

Idag har vi varit i skogen för första gången, det var både spännande o lite skrämmande, utan tvekan så höll Lindis reda på oss.                    Nu har Lindis börjat förstå det där med ordet "varsågod" hon lyfter rumpan direkt från sitt och går t.ex. ut på ordet nu, tidigare så var hon osäker på vad jag menade och behövde tecken också.

30 augusti

Syrran Låla har varit här på besök, då var det mycket lek o bus, oj vad dom hade kul. Man kunde verkligen se att man aldrig ska ha två valpar samtidigt, försök att vara roligare än en valpkompis, det kan inte jag. Låla vägde 5,8 kg en lite nättare dam men höjden var samma.